Veslesysters vedkjenningar

(Antologi, 2011, utdrag)

Vi sit ved kjøkenbordet heime på Lesja og endevender gamle skuffer og skrivepultar for å finne dagbøker og anna skriveri. Eg og Guri skal skrive ein tekst om å vera søsken, og vi har bestemt oss for å ta utgangspunkt i den tida da alle tre søskena budde i same hus (storesøster Guri, midtarste syster Eldrid og veslesyster Sigrid). Vi leiter etter originalkjelder for å sjå kva vi syntest om kvarandre da vi var små. Når vi finn noko som handlar om kvarandre, skriv vi det inn på data, men Guri sin skjerm forblir tom. Denne gongen ertar eg ho ikkje for at ho har pc, medan eg har mac, for det er ikkje grunnen til at Guri ikkje får skrive ned noko. Grunnen er at ho nesten ikkje nemner meg i dagbøkene sine, ho var ikkje så interessert i meg. Nå tek eg hemn, dette er veslesysters vedkjenningar.

 

2. juledag 26. desember 1993

Gørr dag. Pappa og Sivert er ute på ski og Frøya og. Eg skulle hatt en ved-ovn her på rommet mitt for det er så kaldt og skrive her. Håper du hukser den dagen Sigrid. Kanskje kommer Sigrun og Ellen hit i morgon trur eg. Det er ikkje sikkert. Sigrid er sammensatt av skjønnhet og godt humør og Sigrid er et veldig gammelt namn. Eldrid trodde Sigrid var sammensatt av doven og lat og stygg. Hvilken dans er flamengo? Sakleg. Og vere eller ikkje vere det spørs tu bi or not to bi teht is teht kristions. Eg driver med vindmøllemusikk. Over og ut kaffegrut. På gennsyn. Bai bai.
(Sigrid åtte år)

 

3. juledag 27. desember 1993

Nå har vi akkurat lekt med sindy eg, Eldrid og Guri. Kansje ikkje skjedd så mye i dag, men den er kansje verdifull for noen, men ikkje andre.
(Sigrid åtte år)

 

Fredag 26. mai 1995

I mårgå e det laurdag og døm frå Valdres kjøm. Døm frå Trondheim kjøm vel snart og for ho Eldrid ska jo komfir. om sondan den 28. Det e vel mykje ska ha skrivi her ja så det e berre og skrive på. Ja også eg og Guri ha jo begynt på Grieg. Norsk dans nr 1. den som døm på UKM spela på Lillehammer. Fin. Det va ei fin tid. Nå ha eg vel skrivi det meste men Eldrid fe jo engitar på sondag av meg og Guri det må eg ikkje gløyme.
(Sigrid ti år)

 

2. november 1997. Søndag

Dette er ein kjedelig dag. Guri er heime. Ho driv å skriv. Ho leik at ho er Sunniva. Det er ein fugleskit på ein kvit genser som heng ute. Ingen gidd å vera med på noko. Eg får leike meg sjølv da som vanleg. Eldrid driv med matte-lekse. Pappa er på tur til Strålsjøen saman med Terje "Oasis" Håkåsta. I går var eg snill å kjøpte ein raud-oransje penn til Guri og ein lilla til Eldrid. Men det ser ikkje ut som eg får så mykje att for det.
Mamma driv å pratar om kven som er med i Bondelaget og kven som har meldt seg ut. Det er snart årsmøte (valg). Nå ringte "kattedama". Eg får prøve å finne på noko til i kveld. Mamma og Pappa skal burt til noko saufolk i kveld. Men kva skal eg finne på tru? Eg får tenkje meg om. Visst Guri og Eldrid er like "nei, huff, veit ikkje, må oss gjera akkuratt det", så får eg heldan leike meg sjølv. Nå får eg slutte fordi eg har krampe i hånda mi. Au, au, au.
(Sigrid tolv år)

 

2. juledag 1997

Det er ein kjedelig dag. Guri påstår ho er sjuk. I horoskopet hennar står det at ho skal vera kreativ og barnsleg. Så eg spurte ho om ho ville vera med på noko. "Nei eg vill helan gå å legge me". Også ringte Mildrid og spurte om ho vilde vera med på puben i kveld. Å ja da, da var ho heilt frisk att. Eg har funne eit passande motto for Guri, "venner framfor alt". (Særleg meg)
(Sigrid tolv år)

 

30. juni 2000

I dag råna e og Eldrid på baksia. Oss heldt på å køyre på ein stor feit grå shetfugl. Fekk sjokk. Oss hyla i mange kilometer. Det va drit-ekkelt.
(Sigrid femten år) 

 

Tysdagtjugesjættejunitotusenogen

I dag stod jeg opp før hanen gjølte ti ganger, tidlig av meg å værra. Jeg og mamma dro til Dombås før jeg rakk å spise. Mamma kjøpte en veske som det var 5 meter lange reimer på. Jeg har ikkje fått melding på mange dager. Jeg tror jeg dør av tørrpinnehet & Guri & Edrid er verdens største potteaper. De gidder ikke være med å spille badminton. Og nå som vi har kjøpt fjærballer tilogmed.
(Sigrid seksten år) 

 

Fredag 21. juni 2002

Jeg sa nettopp til Guri at jeg noterte ned sinnstilstandene mine. Her er de: kjedsomhet fyller mitt sinn, abstinenser, vond smak i munnen, melankoli, sløvhet, lyst til å gjøre noe moro, musikk, visjoner og drømmer, utpreget lyst til å leve på 70-tallet, depresjoner, hyperaktivitet, snakketrang og ennå mer kjedsomhet. Men ho spøkefuglen og moroklumpen Sigrid er jo latteren og de morsomme kommentarene aldri langt unna. Guri sa at jeg skulle notere ned hennes sinnstilstand og. Bah. Hun ligger i senga si, jeg tør ikke si noe. Jeg har vondt i ryggen. I dag jogget jeg så hardt og brutalt at jeg nesten kjente pulsen hamre i hodet, det var ekkelt. Guris sinnstilstand for øyeblikket: for sliten til å snakke.
(Sigrid sytten år) 

 

Søndag 23. juni..... fremdeles 2002

Nå kan jeg notere Guris sinnstilstand: hun klarer ikke å finne det ut selv, jeg må gjøre det, hun vasker, burde ha ristet gardinene fordi de er fulle av støv, hun er et ordensmenneske, ikke så veldig glad (nei, hun er født sur), nei ikke trist, litt nervøs for noen spesielle ting, nja hun har forventninger, det er nok derfor hun er litt spent, ja litt forventningspress, melankolsk, men litt øyeblikksnyter. Det er visst alt. Eldrid har navnedag. Fotball-VM pågår. En død mann er funnet levende i kapellet. Men døde gjorde han likevel gitt. For noen gale tider sier nå jeg. Jeg kjeder meg. Noe sier meg at det har gått galt. Jeg spår total katastrofe.
(Sigrid sytten år) 

 

Søndag 18. august

Eldrid er dratt og Guri drar snart. I morra begynner skolen. Ik, jeg har ikke forberedt meg psykisk. Jeg syr bukse. Hvis jeg blir like berømt som Curt Cobein (jeg vet ikke hvordan man skriver navnet hans), og dere planlegger å gi ut dagboken min, så sier jeg dere, det får dere ikke lov til. (Og ikke prøv å utelat den setningen). Jeg har ikke hørt på hele RHCP-cd`en ennå. Det er ikke akkurat min stil å sluntre unna på den måten.
(Sigrid sytten år) 

_________________________________________________________________

Frå Guri Sørumgård Botheim og Sigrid Sørumgård Botheim: Søsken. Samlaget 2011. Side 108-111.
Publisert med løyve frå forfattar og forlag. Elektronisk utgåve ved Nynorsk kultursentrum 2015.
© Anna publisering eller offentleg bruk kan berre gjerast med løyve frå forfattar og forlag

__________________________________________________________________